2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Naminė duona



Visada maniau, kad pačiam išsikepti duoną yra baisiai sudėtingas dalykas ir beveik neįmanoma. Tačiau viskas yra priešingai :) Taigi jau antrą kartą duoną kepiausi pati ir žadu tai daryti ateityje. Duonytė gaunasi tikrai labai skani. Vienintelė blogybė, na greičiau ne blogybė, o nepatogumas yra tai, kad jos gamyba užtrunka 4 dieneles. Tris dienas ruošiamas raugas, na o ketvirtąją dienelę galima jau kepti.

Reikės:
4 stiklinės ruginių miltų;
~ 2-3 stiklinės kvietinių miltų;
1 šaukšto kmynų ;
1 šaukšto medaus;
3 šaukštų cukraus;
2 arb. šaukštelių druskos;
Vandens

1 diena. Sumaišome stiklinę ruginių miltų bei stiklinę kambario temperatūros vandens (masė turi gautis grietinės konsistencijos. Indą su mase uždengiame maistine plėvele ir padedame šiltai (aš laikau prie radijatorių) trims paroms. Kasdien masę pamaišykite mediniu šaukštu.
3 diena. Imame gautą raugą (jis turėjo truputį paskystėti nuo pradinės būsenos) ir sumaišome su dviem stiklinėm ruginių miltų (man raugo visada gaunasi apie stiklinę, taigi stiklinė raugo + 2 stiklinės ruginių miltų). Jei reikia, įpilame truputį kambario temperatūros vandens (reikia, kad masė būtų grietinės konsistencijos). Masę uždengiame ir paliekame šiltai 12 valandų.
4 diena. Į gautą masę įberiame stiklinę ruginių miltų, stiklinę kvietinių miltų, įpilame apie pusę stiklinės vandens ir gerai išmaišome. Įdedame šaukštą kmynų, šaukštą medaus, tris šaukštus cukraus bei du arbatinius šaukštelius druskos. Viską labai gerai išmaišome. Masė turi būti kaip tiršta grietinė.
Ant stalo beriame ~1-2 stiklines kvietinių miltų (storu sluoksniu), ant miltų dedame gautą masę ir išmaišome tešlą (nepadarykite per kietos, nes gausis kieta duona). Aš duoną kepu kekso formoje, taigi, formą išklojame kepimo popieriumi, įdedame tešlą, uždengiame audiniu (aš dengiu rankšluostuku) ir padedame šiltai 3-4 valandoms. Per tą laiką tešla pakyla.
Po mažiausiai 3 valandų įkaitiname orkaitę iki 250 laipsnių ir dedame kepti duonelę. Tokioje temperatūroje kepame 15 minučių, kad susiformuotų pluta, tada primažiname kaitrą iki 200 laipsnių ir kepame dar 30 min.
Kai duonelė iškepa, jos paviršių suvilgome vandeniu, kad pluta suminkštėtų. Duonelę įsukame į audinį ir paliekame ataušti (aš palieku orkaitėje, tada atvėsta labai iš lėto).
Kai duona atvėsta, ją galima dėti į maišelį (tačiau ji turi gerai atšalti, nes jei duoną į maišelį įdėsite šiltą, ji sudrėks ir pradės pelyti.
Ši duona gali stovėti tikrai ilgai, jei jos nesuvalgysite greičiau, drąsiai galite ją laikyti savaitę.
Skanaus!

Patarimas: kad duona ilgiau būtų šviežia, laikykite ją šaldytuve.

2 komentarai:

  1. Kepiau šiandiena duoną pagal jūsų receptą. Kažin kodėl ji man išėjo tokia šviesi, o ne tamsi?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal miltų kvietinių daugiau įdėjot?

    AtsakytiPanaikinti